Να δω τους βαθμούς μου και μετά θα αποφασίσω

You are currently viewing Να δω τους βαθμούς μου και μετά θα αποφασίσω
  • Post category:Νέα
  • Reading time:1 mins read

Να δω τους βαθμούς μου και μετά θα αποφασίσω τι θα δηλώσω στο Μηχανογραφικό μου. Ακούγεται λογικό διότι αν δεν γνωρίζεις τους βαθμούς σου και δεν έχουν ανακοινωθεί οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς ποιες σχολές μπορείς να δηλώσεις. Πράγματι ισχύει αυτό, αλλά η προθεσμία που δίνεται για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι πολύ μικρή. Το 2022 η υποβολή του Μηχανογραφικού διήρκεσε από 8/7 έως 18/7˙ μόλις 10 ημέρες δηλαδή, χρονικό διάστημα που πολλοί υποψήφιοι ήταν σε διακοπές ή είχαν το μυαλό τους σε κάποια παραλία. Επιπλέον ακόμη και το μυαλό να είναι επικεντρωμένο στο Μηχανογραφικό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Καλό είναι, λοιπόν, το Μηχανογραφικό να συμπληρωθεί στην εφαρμογή του Οδηγού Σταδιοδρομίας Προσομοίωση Μηχανογραφικού με όλες τις Σχολές. Όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων και οι ΕΒΕ θα περάσετε στην εφαρμογή Προσομοίωση Μηχανογραφικού με ΕΒΕ. Τώρα είναι περασμένες στην εφαρμογή οι ΕΒΕ του 2022. Οι ΕΒΕ του 2023 αναμένονται γύρω στις 7 Ιουλίου. Υπάρχει αυτόματος τρόπος να μεταφερθούν οι επιλογές σας από την πρώτη εφαρμογή στη δεύτερη. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία βήμα – βήμα, που είναι πιο σωστό, κάντε τις ασκήσεις επιλογής σπουδών για τη Γ Λυκείου, που θα βρείτε στην πρώτη σελίδα του Οδηγού Σταδιοδρομίας στην ενότητα εργαλεία.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι θέμα απόφασης τι θα σπουδάσεις και όχι θέμα μορίων. Οι οικονομικές σχολές, οι σχολές πληροφορικής, οι φιλολογίες, τα τμήματα μαθηματικών, πολιτικών μηχανικών, πολιτικών επιστημών και πολλές άλλες σχολές έχουν βάσεις από 18.000 μόρια μέχρι 8.000 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασίσει κάποιος να σπουδάσει ένα από αυτά τα αντικείμενα θα το καταφέρει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι να πάρει την απόφαση και να περάσει την ΕΒΕ, φυσικά.

Σε κάποιες σχολές δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι ιατρικές, η Νομική, η Ψυχολογία δεν έχουν χαμηλόβαθμες σχολές σε μακρινές πόλεις, που θα μπορούσε κάποιος να σπουδάσει με λίγα μόρια. Σ’ αυτή την περίπτωση ο υποψήφιος έχει κλειδώσει τις πρώτες επιλογές του και πρέπει να ασχοληθεί με το planB: τι θα κάνει σε περίπτωση που η βαθμολογία του δεν του επιτρέψει την εισαγωγή του στη σχολή της πρώτης του επιλογής. Πολλές φορές οι υποψήφιοι αρνούνται να σκεφθούν το planB, είτε διότι το θεωρούν γρουσουζιά είτε διότι δεν θέλουν να σκέφτονται την περίπτωση της αποτυχίας. Δηλώνουν, μετά τις σχολές της πρώτης τους επιλογής, περίπου στην τύχη, πάντως χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, και μετά κλαίνε αν τύχει και περάσουν σε κάποια από αυτές τις σχολές.

Η επιλογή σπουδών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πρόχειρα. Θέλει χρόνο, για να μπορέσει ο υποψήφιος να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις, που μπορεί να είναι καλύτερες από τις αρχικές επιλογές. Ασχοληθείτε, λοιπόν, με την επιλογή των δικών σας σπουδών.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων θα γίνει μέχρι τις 6 Ιουλίου και η εφαρμογή του Μηχανογραφικού του Υπουργείου Παιδείας θα ανοίξει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ΕΒΕ που αναμένεται γύρω στις 7 Ιουλίου. Η εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας θα είναι ανοικτή μέχρι τις 18 Ιουλίου και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα είναι στις 28/7. Αυτές ήταν οι περσινές ημερομηνίες. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι.

Οδηγός σταδιοδρομίας